7DIES

Repàs setmanal del 23 al 29 de gener del 2017
(Temps de lectura aprox.: 2 min.)

Pressupostos, Trump, Flix, Pedro Sánchez, Santi Vidal, Brussel·les i Puigdemont

La setmana passada va estar marcada per l’aprovació dels Pressupostos que guiaran la gestió de govern d’aquest any. A més, a nivell municipal també es van viure notícies destacades, com l’entrada en vigor dels Pressupostos de Barcelona i un nou episodi en la descontaminació del pantà de Flix.

Així doncs, dins el municipalisme català van destacar vàries notícies, com la que fa referència al procés participatiu que s’està aplicant a Calonge, on els ciutadans podran votar 7 projectes de millora de la via pública, i el que rebi més vots gaudirà de 50.000€ per a la seva implementació. A La Canonja també s’està treballant per vincular la ciutadania a l’aprovació dels pressupostos, i fins el 10 de febrer cada ciutadà podrà fer fins a 3 propostes via web o a les dependències municipals. Altrament, la Junta de Govern de Vila-seca va aprovar la destinació de 700.000€ a millores al poble, així com l’Ajuntament de Figueres va informar sobre que augmentarà en 1,4 milions d’euros la inversió en el servei de neteja de la ciutat. A banda d’això, l’Ajuntament de Roses va obtenir el Reconeixement d’Administració Oberta atorgat per l’AOC (Consorci d’Administració Oberta de Catalunya) degut a la seva bona gestió en l’àmbit de la transparència. A Barcelona van entrar en vigor els pressupostos pel 2017, xifrats en 2.736,2 milions d’euros i que han vist augmentada en un 10% la partida a drets socials. Per últim, a Flix vam viure un nou episodi envers la descontaminació del seu pantà, quantificant-se en 80.000 m3 els residus encara existents, fet que provoca que fins d’aquí dos anys no s’hagi pogut descontaminar completament.

A nivell més ampli, la Diputació de Girona va augmentar a 14,3 milions l’ajut als municipis mitjançant el Fons de Cooperació Econòmica i Cultural. A Moià, el Consell Comarcal del Moianès (comarca creada fa un any i mig) va donar un pas endavant per la seva capacitat de gestió, adquirint competències amb un pressupost inicial proper als 2 milions d’euros. A Vic es va dur a terme la 4a sessió de debat del procés participatiu organitzada per Governslocals.cat, en la que Meritxell Borràs (Consellera de Governació) va subratllar “la necessitat d’establir mandats més llargs, d’entre 5 i 6 anys, per tal de poder dur a terme els projectes previstos amb prou marge de temps” als consistoris catalans.

A nivell nacional, l’ex-jutge Vidal va insinuar que el Govern català té les dades fiscals dels contribuents catalans de manera il·legal, fet que va provocar la seva dimissió com a senador i un gran revolt dins l’opinió pública catalana. Tot i això, al Parlament de Catalunya es van aprovar finalment els Pressupostos pel 2017 després que la “CUP” donés el seu sí amb la condició que es compleixi el full de ruta.

A nivell espanyol segueix la pugna dins el PSOE. Amb la candidatura ja confirmada de Patxi López, Pedro Sánchez va anunciar que també es presenta a les primàries dels socialistes com a alternativa als que van facilitar el govern de Rajoy, mentre que Susana Díaz segueix sondejant els seus cercles per decidir quan es presentarà.

Pel que fa a l’actualitat internacional, el President Puigdemont va comparèixer a Brussel·les junt amb Romeva i Junqueres per tal de recordar el paper clau que juga la Unió Europea en el procés sobiranista. Altrament, Donald Trump va firmar un decret en el que es prohibeix l’entrada als Estats Units des de Síria, Iran, Sudan, Líbia, Somàlia, Iemen i Iraq, així com als refugiats d’arreu durant els propers 90 dies. Poc seguit, tant institucions internacionals no governamentals com governs de tot el món van mostrar la seva disconformitat pel que aquesta mesura suposa. Per últim, des del Pacte dels Alcaldes es va anunciar que 9 ciutats belgues es van convertir en sòcies del mateix, ajudant a aquesta organització ecologista europea a estendre la seva àrea d’influència.