7DIES

Repàs setmanal entre el 20 i el 26 de març del 2017
(Temps de lectura aprox.: 4 min.)

Pressupostos 2017, inhabilitació a Francesc Homs, atemptat a Londres, candidatura de Susana Díaz, declaració de Roma i esmorzar “Dona i món local”

L’aprovació parlamentària dels pressupostos pel 2017 a Catalunya, la inhabilitació a Francesc Homs i l’atemptat terrorista a Londres van ser els principals temes que van copar l’atenció mediàtica de la setmana passada, així com els exemples de gestió pública local que mostrem a continuació: 
 
En primer lloc, Tarragona va anunciar que el dimarts 28 de març es durà a terme la “IV Simulació del Parlament Europeu”, activitat en la que 150 ciutadans es posaran a la pell d’un europarlamentari. A Badia del Vallès es van presentar les propostes que la ciutadania podrà votar en el procés participatiu dels pressupostos de la ciutat, en un clar exemple de proximitat i transparència. Vic va mostrar com aposta per la inclusió laboral de les persones majors de 45 anys, amb una partida de 45.000 euros en les subvencions per fomentar la seva contractació. Els ajuntaments de Les Franqueses i Cànoves i Samalús van unir-se per dinamitzar l’ús d’una zona esportiva que els incumbeix als dos, i Tortosa va posar en marxa el projecte “Antena Comercial”, a través de la qual els comerciants tindran una via de contacte directe amb la policia local a través de WhatsApp. A banda d’això, el proper divendres 31 de desembre es durà a terme l’esmorzar organitzat per Alcaldes.eu i l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts sobre “Dona i món local”, en el que es buscarà “generar consciència de la poca visibilitat de les dones en la gestió política en general i, particularment, en la municipal, buscant noves propostes i vies de col·laboració i entesa”.
 
A la resta de Catalunya, la Diputació de Barcelona va anunciar l’impuls de 117 línies de millora del seu Catàleg de Serveis 2017; l’AMB va destacar que destinarà 200.000 euros a la posada a punt de 41 platges per a l’estiu i es va constituir l’Associació Catalana de Municipis per a la Gestió Pública de l’Aigua, composada pels ajuntaments de Barcelona, Badalona, Cerdanyola del Vallés, El Prat de Llobregat, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa, amb l’objectiu de “difondre, vetllar, promoure i impulsar la gestió pública de l’aigua, articulant tots els actors interessats en aquest model de gestió. Per altra banda, la Diputació de Girona va aprovar destinar 3,5 milions d’euros a setanta municipis gironins perquè executin setanta-vuit polítiques públiques. 
 
En relació amb el procés sobiranista i la política parlamentària, Puigdemont i Junqueras van plantejar a Rajoy fer avançar el procés seguint línies similars a les que van dur a Escòcia a poder realitzar el seu referèndum, proposta davant la qual el president espanyol va mostrar el seu rebuig. Per altra banda, el TS va inhabilitar a Francesc Homs per un any i un mes, la mateixa setmana en que Artur Mas va recórrer la seva inhabilitació al TC. Dies després, el Parlament de Catalunya va aprovar els pressupostos pel 2017, que guiaran les polítiques de l’executiu amb una despesa prevista de 24,085 milions d'euros (segons la generalitat, un 74,8% d'aquests, equivalent a 18.016 milions, es destinarà a polítiques socials).
 
Per últim, el diumenge 26 de març, Susana Díaz va presentar la seva candidatura a la presidència del PSOE arropada per líders socialistes com Zapatero, Felipe Gonzalez o Antonio Balmón, mentre que Pedro Sánchez va realitzar un altre acte el mateix dia reforçant el seu eslògan: “Sí es sí”.
 
Pel que fa a l’àmbit internacional, dimecres 22 de març va perpetrar-se a Londres, a les portes del Big Ben i Westminster, un atac terrorista que es va saldar amb 5 morts i 40 ferits sota l’autoria confessa de l’Estat Islàmic. Per altra banda, els 27 estats membre de la UE van signar la declaració de Roma 2017, formalitzant així la suma d'esforços per seguir construint una Europa que avanci "a diferents ritmes i amb diferent intensitat quan sigui necessari", tal i com afirma el text. Finalment, el Pacte dels Alcaldes va presentar els resultats del seu programa d’agermanament per a l’adaptació al canvi climàtic entre 2015 i 2016, destacant la col·laboració entre 31 ciutats i les més de 13 visites efectuades entre els municipis involucrats.