Els alcaldes compromesos amb l'acció climàtica es recompensen a les urnes, segons un nou estudi
Un estudi recent publicat a la revista "Ecological Economics" va analitzar el suport dels ciutadans italians per a l'acció climàtica a nivell local, en particular la mitigació del clima, mitjançant l'ús dels signants italians del Pacte Europeu d'Alcaldes com a punt focal.
 
L'estudi científic "Els votants recolzen els compromisos locals per a la mitigació del canvi climàtic a Itàlia?" va revelar que els alcaldes italians que s'han compromès a reduir les emissions de CO2 al seu municipi en el marc del Pacte Europeu semblen no perdre el suport electoral a les eleccions locals posteriors. Al contrari, els autors de l'estudi van trobar que els ciutadans recompensen lleugerament el compromís d'acció climàtica dels seus alcaldes quan van a les urnes. L'estudi va utilitzar les dades electorals italianes del període 2009-2013 per arribar a les seves conclusions.
 
A més, els municipis italians amb una proporció més elevada de joves i una economia sòlida tendeixen a donar suport a la pertinença al Pacte Europeu d'Alcaldes més que a les autoritats locals italianes amb un grau més alt de població d'edat avançada i amb circumstàncies econòmiques difícils. Aquest resultat subratlla la necessitat de participar en polítiques climàtiques i energètiques més socials i justes per aprofitar el suport públic per afrontar el canvi climàtic i catalizar la transició d'energia neta a nivell local.
 
Esperem que aquest estudi animi a més autoritats locals d'Europa a prendre mesures climàtiques i energètiques a través d'iniciatives com el Pacte Europeu d'Alcaldes i reforçar la dimensió socioeconòmica de les polítiques locals de clima i energia.
 
 
*A text from 'the Covenant of Mayors'