València participarà en la redacció dels fulls de ruta per a la transició de les ciutats europees per al 2050 dins el projecte Tomorrow
Un nou projecte finançat per la Unió Europea (UE) té com a objectiu empoderar les autoritats locals per liderar la transició cap a ciutats baixes en carboni, més resilients i més habitables. En el marc del projecte Tomorrow, les ciutats de Brasov (Romania), Brest (França), Dublín (Irlanda), Mouscron (Bèlgica), Nis (Sèrbia) i València (Espanya), firmants del Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia, desenvoluparan fulls de ruta de transició per al 2050 juntament amb la ciutadania i altres grups d'interès locals, que serviran com a pilot per a la transició dels territoris europeus.
 
Per què
La demanda social per a una transició cap a un sistema eficient dels recursos i cap a un entorn net i saludable creix cada vegada més, i ja es du a terme en l'àmbit local de la mà d’iniciatives ciutadanes. La Comissió Europea ha reconegut la magnitud i la urgència de la crisi ecològica i l’ha convertit en la prioritat número u del seu nou mandat, sota el paraigua del Pacte Verd Europeu. Per instaurar aquesta nova cultura climàtica en virtut del Pacte Europeu pel Clima serà clau reunir regions, comunitats locals, societat civil, indústria i escola.
 
Com
Tomorrow va començar el setembre del 2019 i es desenvoluparà fins a l’agost del 2022. Donarà suport a les ciutats que implementin formes innovadores de govern, basades en el concepte de gestió de la transició, per facilitar i accelerar les transicions sostenibles mitjançant processos participatius de visió, aprenentatge i experimentació. Com a resultat, les ciutats tindran la facultat de desenvolupar plenament el seu paper d’activadores de la transició energètica local.
 
Tomorrow proporcionarà processos de compromís innovadors per tal de fomentar una participació àmplia i significativa. Aquests processos es basaran en una revisió de les metodologies i enfocaments existents que s'utilitzen amb èxit per algunes ciutats capdavanteres implicades en el projecte. Tomorrow produirà un conjunt de fulls informatius i pautes metodològiques que les ciutats europees podran utilitzar com a caixa d’eines.
 
Unir-se a Cities of Tomorrow
 
Les ciutats disposades a emprendre un viatge de transició similar es poden unir a les activitats de Tomorrow com ara relleus d’aprenentatge, tallers i seminaris, i poden formar part d’una comunitat de pràctiques en línia.
 
Visiteu el lloc web del projecte per obtenir-ne més informació.
 
* A text from 'the Covenant of Mayors'