Reimpulseu la vostra economia local i feu-la circular amb calefacció i refrigeració de districte de 4a generació
16.7.20

El projecte Interreg HeatNet del nord-oest d’Europa (HeatNet NWE) va desenvolupar recursos útils per donar suport al desenvolupament de la xarxa moderna de calefacció i refrigeració de districtes (DHC).
 
Malgrat la reducció de les activitats econòmiques (i les emissions de CO2) a causa de la pandèmia, encara es preveu que les necessitats energètiques de les ciutats per a l'electricitat i la calefacció siguin els problemes relacionats amb la gestió de residus i calor. Els sistemes efectius de DHC són les solucions naturals per a les ciutats, especialment per als signants del Pacte d'Alcaldes per lliurar els seus Plans d'Acció per a l'Energia Sostenible i el Clima.
 
Els sistemes de refrigeració i calefacció de districtes de quarta generació (4DHC) proporcionen un sistema de distribució a baixa temperatura que minimitza la pèrdua de calor, integra l’emmagatzematge d’energia procedent de la calor residual i fonts d’energia renovables i subministra diversos edificis de baixa energia.
 
El projecte HeatNet NWE, basat en l'experiència de 6 ciutats pilot, va desenvolupar una guia detallada per ajudar a establir fulls de ruta de transició per a desenvolupadors de sistemes tan intel·ligents i complexos.
 
Heerlen (Països Baixos), signant el pacte dels alcaldes, per exemple, gràcies al projecte Mijnwater, utilitza les seves mines com a font d'aigua tèbia, i les bombes de calor consumeixen només la meitat d'energia en comparació amb altres models. Heerlen ja disposa d’una extensa i innovadora xarxa de DHC. Mitjançant Mijnwater, la ciutat pot ampliar la seva xarxa, connectant indústries i habitatges a la part nord-oriental de la ciutat.
 
El concepte que implica l'aigua de les mines també forma part de l'estratègia de transició energètica de la província de Limburg. Amb aquest model, fan molt més que reduir les seves emissions de CO2; augmenten la seva seguretat de subministrament reduint les importacions de combustibles fòssils i les seves factures d’energia, creen llocs de treball locals, redueixen la contaminació de l’aire i proporcionen una millor qualitat de vida als seus ciutadans.
 
Això també contribueix als compromisos climàtics de Holanda: els seus objectius es poden assolir en part connectant uns cinc milions d’habitatges a una xarxa d’energia tèrmica en combinació amb les bombes de calor.


*A text from the Covenant of Mayors.