18.5.20 - BARCELONA Barcelonès

Juli Fernández: "La relació amb els ajuntaments ha estat intensa i ara és clau per afrontar amb garanties el desconfinament"

Lunes, 18 de Mayo de 2020

El delegat del govern a Barcelona repassa amb els alcaldes i alcaldesses de la demarcació les mesures de flexibilització que s’introdueixen en la fase 0 avançada del Covid 19


Foto: Govern.cat.

Els ajuntaments mantenen un contacte permanent amb la Delegació del Govern de la Generalitat a Barcelona per intercanviar informació i resoldre dubtes sobre el confinament pel Covid 19.

En una reunió divendres amb el Consell Comarcal del Vallès Occidental, es van repassar les mesures de flexibilització de la fase 0 avançada en la qual entraran a partir d'aquest dilluns les regions sanitàries de Barcelona, Àrea Metropolitana Sud i Àrea Metropolitana Nord.

El delegat del govern a Barcelona, Juli Fernàndez, va explicar que “el que ens fa ser molt prudents per proposar un canvi de fase en aquestes tres àrees és el gran volum i la densitat de població i la mobilitat, tot i que a nivell epidemiològic tots els territoris de Catalunya estan evolucionant favorablement".

Els alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental van subscriure que efectivament calia ser molt prudents per evitar possibles rebrots, alhora que van expressar la seva preocupació per l’impacte de la crisi sanitària en els sectors econòmics i en les finances municipals.

A la mateixa reunió, la directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Isabel Ferrer, va explicar les eines que s’han posat a l’abast d’ajuntaments i ciutadania per conèixer i aplicar les mesures de desescalada, amb l’actualització contínua de la publicació de preguntes freqüents i un canal directe per atendre incidències i resoldre dubtes a través de la sala del Centre d'Emergències de Catalunya (CECAT).

Per la seva banda, la gerent de la Regió Sanitària de Barcelona, Anna Aran, va donar detalls de la incidència del Covid a la comarca i va explicar que l’hospital temporal Vallès Salut seguirà obert per poder ser utilitzat en cas de rebrot. Aran també va parlar de la reorganització que s’està fent a l’Atenció Primària, que assumeix l’atenció mèdica a les residències de gent gran, la realització de proves PCR i el seguiment de casos positius de Covid i dels seus contactes.

El delegat del govern a Barcelona va proposar poder mantenir  reunions amb els alcaldes i alcaldesses de totes les comarques de manera periòdica, sempre que ho creguin convenient, per anar repassant i afrontant els diferents avenços durant el procés de desescalada. Igual que Vallès Occidental, les comarques del Vallès Oriental, Maresme, Barcelonès i Baix Llobregat també entren aquest dilluns en la fase 0 avançada.

Juli Fernàndez creu que “a partir d’ara seguirem mantenint contacte permanent amb els ajuntaments. Són els primers en conèixer i atendre als seus veïns i veïnes, i qui millor coneix les peculiaritats, fortaleses i necessitats del seu municipi i els seus recursos”

Els municipis que entren en fase 0 avançada a partir d'aquest dilluns tenen l'opció d'obrir el servei de préstec de les biblioteques i museus amb 1/3 de capacitat, els centres escolars i les universitats per a tasques de desinfecció i administratives. A més, les vetlles s’amplien a un màxim de 10 persones i els comerços podran obrir sense necessitat de cita prèvia amb 1/3 de l'aforament.