18.5.20 - LLEIDA Segrià

La Diputació de Lleida finalitza amb el Conselh Generau d’Aran l’explicació a les alcaldies del pla de xoc per combatre la crisi de la Covid-19

Lunes, 18 de Mayo de 2020

La Diputació dona suport a la petició del Conselh Generau d’alleugerir les condicions del tancament de fronteres donat el contacte constant de l’Aran amb França


Foto: Diputació de Lleida.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el vicepresident Jordi Latorre han finalitzat, amb el Conselh Generau d’Aran, la ronda de contactes telemàtics per explicar en detall el pla de xoc aprovat al ple del divendres 24 d’abril, i atendre les demandes i consultes que els consells comarcals i els ajuntaments puguin realitzar.

Durant la trobada s’han exposat els eixos bàsics sobre els quals pivota aquest pla, que vol dotar de liquiditat i eficàcia econòmica ajuntaments, entitats municipals descentralitzades i consells comarcals per un valor de 15 M€ i que corresponen al Pla de Salut i Hàbits Saludables, i els plans de Cooperació Local i Comarcal de la Diputació davant la situació generada per la malaltia COVID-19. En el cas de la Val d’Aran, la suma dels tres plans suposen 725.764 € per als 9 ajuntaments, 13 entitats menors descentralitzades i el Conselh Generau d’Aran.

El Solsonès rebrà 807.422 €, les Garrigues 1.296.607 €, la Cerdanya lleidatana 352.375 €, la Segarra 1.225.829 €, l’Alt Urgell 1.314.885 €, l’Urgell 1.400.154 €, l’Alta Ribagorça 353.169 €, el Pla d’Urgell 1.136.581 €, el Pallars Jussà 876.348 €, la Noguera 1.789.149 €, el Pallars Sobirà 872.411 € i la comarca del Segrià 2.300.738 €, a més dels 415.000 € destinats a despeses corrents de l’Ajuntament de Lleida en matèria de Salut, Cooperació Municipal i Comarcal.

El president, Joan Talarn, ha destacat que aquests plans incorporen per primera vegada els criteris de discriminació positiva per a poblacions amb risc de despoblament i amb població envellida i ha aconsellat els alcaldes i alcaldesses que, tot i la senzillesa dissenyada per accedir a aquests ajuts, que es vetlli per la màxima exactitud de les justificacions de les despeses ordinàries amb motiu de la COVID-19.

El vicepresident Jordi Latorre també ha informat de la modificació de les bases reguladores del Pla Extraordinari d’Inversions Locals (2017-2018), que compta amb un import de 13 M€; i de la modificació de les Bases reguladores del Pla de Dinamització Local de la Diputació de Lleida, amb 7,5 M€, de manera que s’atorgaran bestretes de fins al 75% dels projectes i les obres en curs sense haver d’esperar a la seva finalització, facilitant així incrementar la liquiditat dels municipis.

El Síndic d’Aran, Francés X. Boya, s’ha mostrat preocupat pel tancament de fronteres, ja que a l’Aran li afecta directament en la mesura en la qual el contacte amb França és constant i requereix d’un tractament especial per a treballadors, estudiants i compradors d’ambdues bandes de la frontera. L’Aran confia en un alleugeriment de les mesures de restricció actuals, que ha demanat al Ministeri de Sanitat i a la Delegació del Govern espanyol a Catalunya amb la intenció que ho facin arribar a la resta de ministeris implicats. El govern de la Diputació de Lleida considera lògica la petició sempre que es pugui garantir la seguretat sanitària de les persones i s’ha ofert al govern del Conselh Generau per acompanyar aquesta petició davant les administracions competents.

Els tres plans han superat la fase d’exposició pública a través del Butlletí Oficial de la Província (BOP) amb les quantitats assignades a cada ens local en cada un dels tres plans. Ajuntaments, entitats menors descentralitzades i consells comarcals podran començar a formalitzar l’acceptació dels ajuts de Salut a partir de dilluns, amb un termini que finalitza el proper 1 de juny, i que simplifica els tràmits per ingressar els fons a les arques dels ens locals.