17.9.20 - BARCELONA • Barcelonès

El municipalisme català reclama un fons per compensar les despeses extraordinàries que els ens locals han hagut d’assumir amb l’inici del curs escolar

Jueves, 17 de Septiembre de 2020

Lluís Soler: “El nostre compromís amb una tornada a l’escola segura és màxim, però ha de venir acompanyat dels recursos necessaris per fer-ho possible”

#ProtegimLesEscoles. Foto: ACM.
Els ajuntaments catalans han mostrat el seu compromís i coresponsabilitat per garantir un inici de curs de qualitat i amb totes les garanties
L’Associació Catalana de Municipis (ACM) reclama a la Generalitat de Catalunya un fons compensatori per les despeses que han hagut d’assumir els ens locals per ajudar a activar protocols i mesures preventives en l’inici del curs escolar 2020-2021. En la darrera reunió de coordinació de l’entitat municipalista amb representants del Departament d’Educació, l’ACM va tornar a posar sobre la taula la necessitat de fer una aportació extraordinària, ja que els ajuntaments han hagut de realitzar aportacions i destinar recursos extraordinaris perquè els centres escolars disposin de tot el material, mesures i eines necessàries per obrir les portes i complir amb els requeriments i normatives establertes des del Departament de Salut i d’Educació.
Segons el president de l’ACM, Lluís Soler, “els ens locals hem hagut d’assumir despeses que no estaven previstes per assegurar que els alumnes iniciaven el curs amb totes les garanties de seguretat, higiene i prevenció”. Entre aquests nous protocols, hi ha el reforç dels serveis de neteja als centres educatius amb torns de matí i de tarda, l’adquisició de material sanitari pertinent per controlar l’accés com termòmetres, o dotar de dispositius de gel hidroalcohòlic a tots els centres. Els ajuntaments han compensat amb aportacions extraordinàries la manca d’aquest material perquè els professionals dels centres educatius poguessin obrir amb les màximes garanties. També s’ha assumit les noves exigències en la regulació i el control dels accessos als centres educatius i s’han cedit i habilitat espais municipals com a aules i garantir que tots els centres educatius complien amb la ràtio de 20 alumnes per aula.
Per Lluís Soler, “una vegada més, els ens locals som la primera línia d’atenció dels nostres veïns i veïnes. No ens hem desentès d’aquest context desfavorable, i estem abocant els màxims recursos per dotar i complementar els centres educatius amb el material i serveis que facin falta. El nostre compromís amb una tornada a l’escola segura és màxim, però ha de venir acompanyat dels recursos necessaris per fer-ho possible”. Per això, insisteix que cal compensar els ens locals amb un fons extraordinari.
De fet, ja fa mesos que l’ACM està reclamant al Govern català un fons compensatori per totes les despeses que els ens locals van haver d’assumir durant la gestió de la pandèmia de la Covid-19 i que ara s’hi sumen les de l’inici del curs escolar. Des de l’ACM també es demana un altre fons de cooperació extraordinari i incondicionat per als ens locals, dotat amb un mínim de 150 milions d’euros pel 2020 i 150 milions d’euros pel 2021 per poder fer front a la reactivació socioeconòmica.